Mergem la ARTmania!

Încep articolul asta cu o întrebare de cultură generală muzicală: Care e festivalul românesc tare ca piatra care scrie istorie de 14 ani?! :P Care e singurul festival românesc care i-a urcat până acum pe scenă pe Nightwish, Within Temptation, HIM, Tarja Turunen, The Gathering, The Sisters of Mercy, Lacună Coil, Helloween, Lacrimosa, Poets of the Fall și pe mulți alții?! Ia-ți bocancii și pregătește-te pentru cel mai mare mosh pit din România. Pentru că ARTmania se întâmplă iar între 26 și 27 iulie în Piață Mare de la Sibiu și aduce pe scenă o galerie de pionieri internaționali ai metalului.  

La categoria premiere ale festivalului, Opeth revin la ARTmania după 10 ani de la primul concert în România. Trupa înființată în ’90 în suburbiile Stockholm-ului de Mikael Akerfeldt are nu mai puțin de 12 albume la activ,  un traseu muzical divers care a redefinit în nenumărate rânduri granițele death metalului și un Grammy pentru “Cea mai bună prestație Hard Rock”. 

Dream Theater revin și ei la ARTmania. Și aniversează la festivalul de la Sibiu, alături de fanii progressive metal, peste 30 de ani de carieră și un album nou. Al 14-lea material al americanilor, “Distance Over Time” a fost catalogat de critici ca fiind o capodoperă și este “un exercițiu muzical în spațiu și timp”, după cum îl numesc și cei 5 membri care se întorc la originile heavy. Trupa care inițial s-a numit “Majesty” are în palmares peste 15 milioane de albume vândute și două nominalizări la Grammy.  

Norvegienii de la Madrugada se pot lăuda și ei cu cinci premii „Spellemannprisen”, două premii „Alarm awards” și numeroase trofee pentru vanzările celor 6 materiale discografice lansate din 1993, când s-au înființat ca trupă până în prezent. Iar la capitolul premiere, sunt de trecut în revistă reuniunea trupei după 10 ani și faptul că ajung pentru prima oară în România. O altă piesă importantă care completează regalul metal ARTmania 2019 este trupă norvegiană de neo/ dark folk, Wardruna. Vikingii, așa cum îi știu românii care au urmărit serialul cu același nume vin să prezinte publicului albumul lansat la finalul anului trecut “Skald”- o incursiune contemporană în cultură și misticismul tradițional Nordic. 

Dar, de departe, recomandarea mea de anul acesta de la ARTmania este proiectul artistei și fotomodelului, Amalie Bruun. Myrkur (alter ego-ul Amaliei) se întorc în România cu un album nou, “Folkesange” și un concert special acustic, desprins din folclorul Nordic, așa cum ne-au obișnuit. Proiectul Amaliei este o adevărată experiență care împletește “greutatea” black metal-ului redată de instrumentiști cu delicatețea corului de voci feminine care vor urca alături de Amalie pe scenă de la Sibiu. Myrkur (“Intuneric” în islandeză) s-au făcut remarcați încă de la debut și au fost îndelung apreciați de critici, care le-au acordat premiile pentru „Cel mai bun album hard rock” la Gaffa Awards, pentru „Trupa anului” și cel pentru „Metal album of the Year” la High Voltage Awards de-a lungul timpului.  

Istoria ROCK se scrie la Sibiu! Așa că fii gata să dai din cap și să te pui în cap la Beck’stival!  
 

Acest articol nu are comentarii. FII TU PRIMUL

Trebuie să fii logat pentru a putea comenta.